Confidenţialitate

Studiu: Numărul bolnavilor cronici internați aproape s-a înjumătățit, de la debutul pandemiei | AUDIO

Peste jumătate dintre bolnavii cronici din România spun că, din cauza pandemiei de coronavirus, nu au avut acces la servicii medicale sau calitatea acestora a avut de suferit.

În spitalele non-COVID, numărul internărilor s-a înjumătățit în perioada martie-august, compartiv cu aceeași perioadă a anului trecut, iar în unitățile medicale dedicate persoanelor infectate cu coronavirus, au fost cu 90% mai puține internări ale bolnavilor cu alte afecțiuni – reiese dintr-un studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate și Fundația Romanian Angel Appel.

Este vorba de patologii unde numărul bolnavilor nu variază foarte mult de la un an la altul, spune Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Mixich cere autorităților să ia măsuri urgent pentru a veni în sprijinul bolnavilor cronici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește serviciile de telemedicină, trei sferturi dintre medicii de familie chestionați spun că au acordat consultații la distanță, dar mai mult de jumătate dintre bolnavii cronici afirmă că nu au folosit aceste servicii.

Studiul a fost realizat în rândul a 500 de bolnavi cronici și medici de familie, iar Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea a 10 mari spitale din București, Cluj, Iași și Timișoara.