Studiu: Munca peste program afectează viața de familie

Munca peste program afectează viața de familie și sănătate părinților, o arată un studiu făcut în Marea Britanie. În această țară ‘ munca în plus pune o presiune serioasă pe viaţa de familie, cred specialiștii.

Studiul a fost făcut în Marea Britanie, unde sunt 11 milioane de părinți. Majoritatea stau la muncă mai mult decât este programul stabilit, nu pentru bani în plus, ci pentru că au prea multe sarcini de îndeplinit și nu le ajunge timpul.

Doi din cinci angajaţi care ar trebui să muncească 35 sau 36 de ore pe săptămână petrec mai mult timp la serviciu. Dintre cei care au un program de 25 de ore, doar o treime munceşte suplimentar.

Aproape doi din cinci părinţi nu ajung acasă la timp pentru a le spune ”noapte bună” copiilor şi nu au timp pentru a-i ajuta pe cei mici la teme. Orele lungi de la birou reprezintă și un motiv de ceartă între soți, crede unul din patru britanici.

Munca peste program este legată şi de obiceiurile alimentare nesănătoase, precum şi de timpul insuficient pentru exerciţii fizice.
În plus, există presiunea mailurilor la care se poate răspunde și înafara oreleor de birou, când părinții sunt acasă, și de aceea au mai puţin timp la dispoziţie, explică, directoarea organizaţiei care a făcut studiul.

Tot ea propune o altă abordare, mai flexibilă asupra muncii, adică slujbe bazate pe nevoile umane, care să le permită părinţilor să muncească dar să poată să aibă grijă și de familie.

La sondaj au participat peste 2.700 de părinţi încadraţi în câmpul muncii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS