Studiu: Milioane de oameni consumă zilnic produse ultraprocesate, care le pun sănătatea în pericol. Specialiștii cer măsuri ferme pentru protejarea consumatorilor | AUDIO
Sursa foto: Shutterstock
Alimentele ultraprocesate declanșează o criză de sănătate la nivel mondial – atrag atenția specialiștii internaționali în sănătate publică. Un studiu recent arată că marile companii nu reduc folosirea ingredientelor nocive în alimente și continuă să le facă publicitate. E nevoie, spun specialiștii, de măsuri ferme pentru protejarea consumatorilor.
Milioane de oameni consumă tot mai multe produse ultraprocesate: mâncăruri gata preparate, cereale, batoane proteice, băuturi carbogazoase și fast-food, arată un studiu publicat în revista medicală internațională The Lancet.
În Marea Britanie și Statele Unite, peste jumătate din dieta zilnică constă din astfel de produse, iar pentru tineri, persoanele cu venituri mici sau din zone defavorizate, acest tip de alimentație e la ordinea zilei.
Realizatorii studiului cer etichetarea alimentelor de la produse neprelucrate sau minim prelucrate de la unu la patru și limitarea publicității lor.
Un exemplu de succes vine din Brazilia, unde programul național de alimentație școlară a eliminat majoritatea alimentelor ultraprocesate și impune ca 90% dintre alimente să fie proaspete sau minim procesate până în 2026.
În Germania și Franța, sistemul de etichetare Nutri-Score, de la A la E, ajută, de asemenea, consumatorii să identifice mai ușor alimentele mai sănătoase și a fost aplicat în 2017.






