Confidenţialitate

Studiu: lovirea mingii cu capul e periculoasă pentru copii

Lovirea mingilor cu capul de copii nu este sigură deoarece mușchii gâtului nu sunt dezvoltați direct proporțional cu mărimea capului, iar creierul este încă în dezvoltare, așa că cei mici sunt vulnerabili – spune medicul Michael Grey, profesor la Universitatea din Birmingham. El atrage atenția că inclusiv în cazul sportivilor de performanță accidentările repetate la cap le-ar putea crea probleme.

De altfel, Federația Engleză de Fotbal a stabilit, de săptămâna trecută, că jucătorii care își pierd cunoștința în timpul meciurilor din Premier League nu vor mai avea voie să revină pe teren. Oficialii Federației au precizat însă că nu cunosc rezultatele studiului, făcut în ultimii 10 ani privind legătura între loviturile cu capul și eventuale afecțiuni ale creierului.

În cazul jucătorului Jeff Astle, fost fotbalist al West Bromwich Albion în anii ’60-’70, s-a stabilit că decesul, suvernit în 2002, a fost cauzat de leziuni ale creierului determinate de lovirea mingilor cu capul, de-a lungul carierei.

Studii efectuate de cercetătorii americani au arătat de asemenea că lovirea unei mingi cu capul de mai mult de 1000 de ori poate duce la probleme care nu mai pot fi tratate.