Studiu INSCOP: aproape 80% dintre romani nu cunosc adevarul despre ce s-a intamplat in decembrie 1989

La 25 de ani de la căderea comunismului, doar 16,8% consideră că știu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Majoritatea consideră că evenimentele de atunci au fost inițiate din interiorul României – arată un studiu INSCOP, la comanda Adevărul.

Rugați să se pronunțe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, o treime dintre români consideră că acestea au reprezentat voința poporului care s-a revoltat împotriva comunismului. O altă treime e de părere că a fost mai degrabă o lovitură de stat dată de persoane care au dorit să îl înlăture pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, în vreme ce 20% dintre persoanele chestionate au spus că a fost decizia marilor puteri de a desființa sistemul comunist în Europa de Est. Sunt însă și români care nu au știut ce să răspundă. E vorba în special de cei cu vârsta sub 30 de ani.

Cei mai convinși de autenticitatea revoluției sunt persoanele care au trecut de 50 de ani. Cei cu vârsta între 30 și 50 de ani merg pe varianta loviturii de stat – arată studiul INSCOP.

În ceea ce privește rolul jucat de diferite personalități la evenimentele din decembrie 1989, cea mai bună imagine o are Sergiu Nicolaescu, urmează Petre Roman, Ion Iliescu și Mircea Dinescu. Mai puțin cunoscuți sunt Dan Iosif, Virgil Măgureanu, Victor Stănculescu, Silviu Brucan și Gelu Voican Voiculescu.

Procesul soților Ceaușescu este considerat incorect de aproape 70% dintre persoanele chestionate. Doar 13 la suă dintre români cred că Nicolae și Elena Ceaușescu au avut parte de un proces corect.