Confidenţialitate

Studiu: E bine să ne uităm la filme dramatice, chiar dacă acestea ne fac să plângem

Vizionarea unor filme dramatice şi emoţionante contribuie la creşterea sentimentului de coeziune socială şi eliberează în organismele privitorilor o serie de ”analgezice naturale”, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, informează BBC.

Noul studiu ar putea să explice motivul pentru care oamenii se simt în general atraşi de filmele de ficţiune cu conţinuturi dramatice, chiar dacă acestea îi fac pe spectatori să plângă în timpul sau la finalul proiecţiei.

Experimentele realizate la Universitatea Oxford sugerează că filmele cu o finalitate tragică şi alte opere cinematografice dramatice declanşează eliberarea în organismul uman a unor substanţe care generează o stare de bine, denumite ”endorfine”.

Ele acţionează ca nişte analgezice naturale şi îi ajută pe spectatori să stabilească o legătură de ordin emoţional cu oamenii din jur, afirmă autorii acestui studiu, ce a fost publicat în jurnalul ştiinţific Open Science, editat de Royal Society.