Confidenţialitate

STUDIU: Copiii născuți în ultimul an se vor confrunta cu de șapte ori mai multe valuri de căldură în timpul vieții decât bunicii lor

Raportul Salvați Copiii, publicat în aceasă săptămână, arată impactul devastator al crizei climatice asupra copiilor, dacă nu se iau măsuri urgente.

„Născut în criza climatică” se numește cercetarea care evidențiază expunerea pe viață la o serie de evenimente extreme legate de climă asupra copiilor născuți anul trecut, comparativ cu cei născuti în 1960. Raportul prezintă date ale copiilor din 11 țări cu privire la modul în care schimbările climatice le afectează viața, precum și recomandări cu privire la modul de combatere a acesteia.

”Criza climatică este în esenţă o criză a drepturilor copilului”, a declarat Inger Ashing, CEO Salvați Copiii.

La copii, poluarea aerului împiedica dezvoltarea pulmonară, provoacă infecţii respiratorii şi poate agrava astmul. La adulţi, cardiopatia ischemică şi accidentul vascular cerebral sunt cele mai frecvente cauze de deces din cauza poluării aerului si, mai nou, Organizatia Mondiala a sanatatii arată că poluarea se poate afla şi la originea diabetului sau a bolilor neuro-degenerative.

Experţii din domeniul climei spun ca acţiunile de până acum de reducere a emisiilor sunt inadecvate pentru limitarea creşterii temperaturii globale la 2 sau, ideal, la 1,5 grade Celsius, fata de perioada preindustiala, aşa cum 195 de state s-au angajat în temeiul Acordului de la Paris din 2015.

Nou-născuții din întreaga lume vor trăi de 2,6 ori mai multe secete, de 2,8 ori mai multe inundații fluviale, de aproape trei ori mai multe pagube agricole și de două ori mai multe incendii decât persoanele născute în urmă cu 60 de ani, dacă emisiile vor urma condițiile stabilite prin Acordul de la Paris.

Copiii născuți în Mali s-ar putea confrunta cu până la 10 ori mai multe eșecuri agricole decât bunicii lor.

Unii copii ar putea fi chiar afectați de mai multe dintre aceste dezastre simultan sau în succesiune rapidă, ceea ce va exacerba efectele și mai mult.

Raportul complet ”Born into the Climate Crisis: Why we must act now to secure children’s rights ” poate fi consultat în limba engleză pe site-ul organizației