Studiu: Consumul excesiv de cafea creste riscul de deces prematur cu 56 %

Studiul a fost realizat in Statele Unite

Cercetătorii vorbesc despre persoanele care au până în 55 de ani și care beau cel puțin 4 cești de cafea pe zi.

Peste 43 de mii de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 87 de ani au participat la studiul care a durat 16 ani.

Aproximativ 2.500 de decese au fost înregistrate în tot acest timp.

O treime dintre acestea au fost cauzate de boli cardiace şi arteriale. O altă concluzie a studiului: persoanele care beau cafea în cantităţi mari sunt mai predispuse la fumat şi au plămâni şi inima mai puţin sănătoase.

Noul studiu vine în contradicţie cu rezultatele altor cercetări, care au asociat consumul moderat de cafea cu longevitatea.

Pe de altă parte, cercetătorii nu au reuşit să explice motivul pentru care această băutură nu afectează persoanele vârstnice în acelaşi fel ca și cele sub 55 de ani. Cafeaua conţine câteva mii de substanţe chimice, iar multe dintre ele au efecte pozitive asupra sănătăţii.

De exemplu, este o sursă majoră de antioxidanţi şi poate reduce procesele inflamatorii şi să stimuleze funcţiile cerebrale.

Sunt însă și efecte negative: între altele, cafeaua stimulează adrenalina și creşte tensiunea sangvină.