Confidenţialitate

Studiu: Aproape jumătate dintre români consideră că a crescut calitatea vieții lor în ultimii ani | AUDIO

În ceea ce privește standardul puterii de cumpărare, aproape toate regiunile din România sunt sub media europeană. Singura excepție este București-Iflov.

Gabriel Lupu, partener la Kult Market Research, compania care a făcut cercetarea:

„E o problemă istorică a regiunii nord-est care, într-adevăr, se află la coada clasamentului regiunilor din România din punctul de vedere al standardului de cumpărare. În perioada analizată de noi, 2013 – 2020, atât nord-vest cât și nord-est, au avut o creștere constantă, indiferent de schimbările politice sau aspectele economice care au survenit, chiar și pandmeia, asta e aspectul pozitiv. Aspectul nu neapărat pozitiv este că și celelalte regiuni din țările din vestul Europei au crescut și ele constant. Decalajul s-a menținut, s-a menținut față de țările și regiunile din vestul Europei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a recupera astfel de decalaje, România poate apela la fonduri europene de coeziune. Doar 2 din 10 români se consideră bine informați în această privință. Aproape două treimi nu cunosc proiecte finanțate din astfel de fonduri. Gabriel Lupu:

„Ei nu au cunoștințe solide despre fondurile europene, ei sunt conștienți că aceste proiecte este singura metodă prin care administrația locală poate să eficientizeze cheltuirea bugetului pentru că plătesc doar parte din co-finanțare în implementarea proiectelor, cum ar fi infrastructură sau educație. Bineînțeles că noi, având studiul în perioada aceasta pandemică realizat, a reieșit că oamenii își doresc mult mai multe investiții în zona medicală. În anii trecuți, când realizam astfel de studii, prioritățile erau crearea de locuri de muncă și infrastructura.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj au o părere bună despre proiectele finanțate prin fonduri europene.

În ceea ce privește calitatea vieții, cei care au răspuns la sondaj au spus că sunt cel mai mult mulțumiți de transportul în comun. La polul opus sunt starea străzilor și serviciile medicale.

Peste o treime dintre cei chestionați cred că e ușor să își găsească un loc de muncă în localitatea în care trăiesc, iar peste jumătate spun că nu au avut dificultăți în achitarea facturilor lunare.

Sondajul a fost făcut pe aprox. 1100 de persoane și are marjă de eroare +- 3%.

Foto: Shutterstock