Confidenţialitate

Studenții cer creșterea burselor, despre care susțin că nu au mai fost mărite de 5 ani | AUDIO

Mai precis, în 2017 s-a făcut ultima majorare. Tinerii spun că inflația și pandemia au afectat puternic valoarea banilor pe care îi primesc în prezent, mai ales că după ridicarea restricțiilor mulți s-au întors în campusuri.

Horia Oniță, președintele tAianței Naționale a organizațiilor sutdențești, a explicat pentru Europa FM de ce este necesară majorarea burselor. În prezent, bursa minimă este de 580 de lei.

„Este vorba despre subvenția pe care Guvernul României o acordă universităților pentru crearea fondului de burse. Din 2017, această subvenție nu a mai fost crescută, în momentul de față cuantumul minim al unei burse la nivel național este de 580 de lei. Conform legii, bursele ar trebuie să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, stabilite anul trecut la 700 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Coșul minim al studentului era în urma cu doi ani aproape 1.200 de lei, însă între timp nevoile au mai crescut, spune Horia Oniță:

„Coșul minim zilnic al studentului ar fi fost acum doi ani la 1.170 de lei pe lună. La momentul de față, legea spune că bursa trebuie să acopere doar cheltuielile de cazare și masă, deși știm foarte bine că nu sunt acestea singurele cheltuieli. Cu 580 este evident că nu poți să trăiești într-un centru universitar.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock