Confidenţialitate

Strasbourg: Eurodeputații votează rezoluția privind statul de drept, iar CE publică raportul MCV

Zi extrem de importantă pentru România la Strasbourg.
Eurodeputații europeni votează mâine în plenul Parlamentului European rezoluția  referitoare la statul de drept în România.
Autorii critică  dur regresele făcute de țara noastră în ceea ce privește independența Justiției, condamnă “intervenția violentă și disproporționată” a forțelor de ordine în timpul protestelor de la București, și încercarea de obstrucționare a activității ONG-urilor și a presei libere.
Și tot mâine, Comisia Europeană va publica, ca o excepție, la Strasbourg, raporatele MCV penntru România și Bulgaria.

Eurodeputații europeni vor vota la pranz, mai multe cerințe exprimate extrem de ferm, adresate Puterii de la București:
Astfel, Legislativul European  îndeamnă Parlamentul și Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția și să se abțină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independența sistemului judiciar.
De asemenea, să evite orice ingerință care dereglează mecanismele de verificare și de echilibrare.
În plus, se solicită întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informații.
În textul rezoluției, autorii îndeamnă autoritățile din România să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție.
Nu în ultimul rând, eurodeputații recomandă insistent să se reconsidere legislația privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor în ceea ce privește potențialul acesteia de a intimida societatea civilă și de a intra în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată.

Rezoluția ce va fi votată de parlamentarii europeni nu are efecte juridice, însă este un nou avertisment public că România devine o problemă tot mai mare în cadrul Uniunii Europene, după Polonia și Ungaria.
Ieri, Europarlamentarul german Elmar Brok (UCD) le-a cerut colegilor social democrați într-un interviu pentru presa de la Berlin, să verifice serios citez ‘dacă noi, cei din Parlamentul European, nu ar trebui să iniţiem împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7.” am încheiat citatul.
Este o măsură extremă care poate duce la limitarea puterii României ca membru al Uniunii.
Și tot plecând de la problemele ridicate de România, membrii Parlamentului European cer Comisiei Europene să instituie un mecanism de monitorizare a luptei anticorupție în toate statele membre.
Tot astăzi, Comisia European,ă reunită aseară târziu la Strasbourg și nu la Bruxelles, va publica raportul MCV pentru România și Bulgaria.
În cazul nostru se anunță un raport critic din cauza modificării Legilor Justiției, a Codului Penal și de Procedură Penală.
După votul la rezoluția privind statul de drept din România, prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans va susține o conferință de presă.