Străinii care investesc în Republica Moldova pot primi cetățenia moldovenească

Străinii care investesc în Republica Moldova pot primi cetățenia moldovenească.

Guvernul de la Chișinău a aprobat ieri un proiect de lege în acest sens.

Proiectul este criticat, însă, de societatea civilă din țara vecină care e de părere că decizia ar putea transforma Moldova într-un paradis fiscal.

Pentru a primi cetăţenie moldovenească, un străin ar trebui să contribuie cu minim 100.000 de euro la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă al Moldovei, iar valoarea minimă a investiţiei, în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică, să fie de 250.000 de euro.

Documentul aprobat de guvernul de la Chișinău menționează că investiţiia în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova ar trebui să se facă în baza unui plan pentru o perioadă de cel puţin 60 de luni.

Organizaţia Transparency International Moldova a atras atenţia zilele trecute că este vorba, practic, despre „vânzarea” cetăţeniei moldovene și că măsurile ar putea „legaliza banii murdari”.

Pe de altă parte, legea ar putea permite cetăţenilor Federaţiei Ruse şi altor state să călătorească liber prin Uniunea Europeană, având în vedere că, din 2014, iar nu au nevoie de vize.

Unul dintre autorii legii, deputatul democrat Sergiu Sârbu – citat de agenția de știri Unimedia – a spus, însă, că potenţialii donatori sau investitori vor fi verificaţi minuţios.

Cipru, recunoscut ca un paradis fiscal,  este un alt stat european preferat de miliardarii ruși pentru a-și păstra banii. Doar anul trecut, Guvernul din Cipru ar fi emis peste 400 de astfel de pașapoarte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS