Confidenţialitate

Ştirea bravo: Săpun lichid din ulei reciclat, ideea unor elevi de liceu

Câţiva elevi de la Colegiul „Grigore Moisil” din Urziceni fac săpun lichid din ulei reciclat.

S-au gândit că oamenii aruncă uleiul folosit direct la canalizare, ceea ce afectează puternic mediul. De asemenea, din multe şcoli lipseşte săpunul pentru că nu sunt bani pentru a-l cumpăra. Aşa le-a venit ideea să facă un săpun pe bază de ulei reciclat.

Au colectat ulei de gătit folosit, de la familiile colegilor, şi au început experimentele în laboratorul de chimie al liceului. Au obţinut un produs foarte ieftin, despre care spun că are aceleaşi calităţi ca unul de firmă.

„Am folosit ulei rezidual, hidroxid de postasiu, iar pentru aromă, aromă de lavandă şi l-am colorat cu suc de sfeclă, în jur de patru ore, timp în care am amestecat atât cu mixerul, cât şi manual, iar săpunul şi-a schimbat consistenţa”, explică pentru Digi 24 unul dintre elevi, Eduard Oprea.

L-au denumit FUELS şi este deja folosit în liceul în care învaţă. Acum speră să obţină autorizaţie şi să poată distribui săpunul şi în alte şcoli. Pentru asta sunt necesare  nişte teste alergologice, de compoziţie, ca să se poată încadra în nişte standarde.

Echipa din Urziceni a câştigat locul al patrulea la o competiţie naţională unde au concurat cu alte 44 de proiecte de mediu din România.

sursa: digi24.ro

foto: stirileprotv.ro