Confidenţialitate

Știrea bravo: Păduri salvate

Vorbim despre un proiect inedit azi, la știrea bravo. Fundaţia Conservation Carpathia, cu sediul în Brasov, a strâns peste 40 de milioane de euro din donații internaționale și a cumpărat peste 16 mii de hectare de pădure în Munții Piatra Craiului și Făgăraș și Leaota, amenințate de tăieri abuzive şi alte 500 de hectare de teren afectat de tăieri masive, pentru reîmpădurire. Reprezentanţii fundaţiei spun că banii vin de la filantropi din şapte ţări ale lumii şi că, din pădurile cumpărate nu taie nici măcar un arbore.

Cristoph Promberger este un biolog german de 50 de ani. A ajuns în România în 1993, implicat într-un proiect de studiere a carnivorelor mari din Carpaţi. Povesteşte că ideea unei fundaţii de conservare s-a născut în 2006, după ce a văzut cât de multă pădure s-a tăiat în masivul Piatra Craiului, fără ca administratorii acestui parc naţional să poată face ceva pentru a opri fenomenul.

În nouă ani, Fundaţia Conservation Carpathia a atras finanţări din partea unor oameni de afaceri din şapte ţări.

Organizaţia are 30 de angajaţi, un ocol silvic propriu şi şi-a înfiinţat propria asociaţie de vânătoare, pentru a putea prelua peste 28 de mii de hectare de fond de vânătoare. Reprezentanţii asociaţiei spun că, pe această suprafaţă, nu permit vânarea niciunui animal. Pe lângă finanţările din donaţii, Fundaţia Carpathia a primit aproape trei milioane de euro din fonduri europene, bani folosiţi la cumpărarea a 1.700 de hectare de teren forestier, pentru refacere naturală şi conservare. În plus, prin proiectul Life s-au înfiinţat trei pepiniere, din care organizaţia să poată lua fagi, paltini, brazi, molizi, scoruşi şi frasini pentru împăduriri.

” Cu ce avem în aceste pepiniere şi cu ce vom mai semăna încă în pepiniere în această toamnă, trebuie să împădurim în total o suprafaţă de încă 160 de hectare de terenuri forestiere dezgolite “, explica pentru Digi 24 afirmă Mihai Zotta, directorul tehnic al fundaţiei.

O parte a drumurilor sunt în zona Pârâul Mănăstirii, deasupra Lacului Pecineagu. Fundaţia a cumpărat un excavator, l-a urcat într-o zonă greu accesibilă şi, cu un asemenea utilaj, desfiinţează toate drumurile de exploatare forestieră.

Finanţatorii fundaţiei îşi doresc să cumpere în total 100 de mii de hectare de pădure, în Piatra Craiului, Leaota şi Făgăraş. Scopul lor declarat este crearea celui mai mare parc natural din Europa, în care tăierile de arbori sau vânătoarea să fie complet interzise.