Confidenţialitate

Ştefan Bănică, la aniversare | VIDEO

Născut la 18 octombrie 1967, la Bucureşti, Ştefan Bănică este fiul regretatlui actorului Ștefan Bănică și al jurnalistei Sanda Vlad-Liteanu.

Ştefan Bănică a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1989, la clasa profesorului Ion Cojar.

În actorie s-a remarcat cu interpretarea unor roluri precum Mihai Marinescu, în „Liceenii”(1987), „Extemporal la dirigenţie” (1987) şi „Liceenii Rock ‘n’ Roll” (1992). A mai jucat în filme precum „Băieţi buni” (2005), „O viaţă minunată/ A Beautiful Life” (2008) şi „Ho Ho Ho” (2009).

Ștefan Bănică a fost actor al Teatrului ”L.S. Bulandra” între anii 1990-2002, iar din 2002 joacă la Teatrul de Comedie. A colaborat la Teatrul Mic, Teatrul Odeon, Teatrul Național București, Teatrul Metropolis. Dintre piesele de teatru în care a jucat amintim: ”Maidanul cu dragoste”, ”Deșteptarea primăverii”, ”Visul unei nopți de vară”, ”Poveste de iarnă”, ”Domnișoara Nastasia”, ”Black & White”, ”Hamlet”, ”A douăsprezecea noapte”, ”Chicago”, ”Revizorul”, ”Desculț în parc”, ”Cui i-e frică de Virginia Woolf”, ”Pescărușul”, ”Jake și femeile lui”.

A susţinut mii de concerte, între care s-au numărat şi spectacole de Crăciun susţinute la Sala Palatului. A lansat 15 albume de autor, vândute în peste 500.000 exemplare, premiate cu 5 discuri de aur şi două de platină.

În televiziune, Ştefan Bănică a colaborat pentru proiecte ca „Dansez pentru tine” (Pro TV), ca prezentator, şi „X Factor” (Antena 1), în calitate de jurat.

În 2004, Ştefan Bănică a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

 

FOTO: Vali Greceanu