Statul Islamic a preluat controlul unui oras libian de la Marea Mediterana

Orașul a fost ocupat de aproape 800 de combatanți jihadiști ajutați de foști luptători al Al-Qaeda.

Situat pe malul Mediteranei, aproape de granița cu Egiptul, Derna are o sută de mii de locuitori și se află la doar 320 de kilometri de țărmurile Uniunii Europene.

Steagul negru al grupării jihadiste este arborat pe clădirile guvernamentale ale orașului Derna.

Pe străzi, mașinile de poliție poartă emblema jihadiștilor, iar stadionul din oraș este folosit pentru execuții publice.

Gruparea Statul Islamic deține controlul total al orașului, controlează tribunalele și administrația, școlile și postul local de radio. Astfel, jihadiștii sunt pe cale să pună bazele unui emirat islamic în estul Libiei.

Judecători, jurnaliști și militari au fost țintele unor asasinate în acest an în orașul Derna – un oraș cu un lung istoric al islamismului radical, potrivit CNN.

Noua cucerire a teroriștilor a stârnit temeri în Egipt, o țară cu puternice convingeri anti-teroriste, din cauza apropierii de granița egipteană.

În luna august a acestui an, prim ministrul britanic a avertizat că Statul Islamic va încerca să ajungă la țărmurile Mediteranei, însă nu și-a imaginat că teroriștii vor ajunge atât de aproape de Europa în doar 3 luni.