Confidenţialitate

Statistică: Din aproximativ 650 de şcoli din Capitală, doar 30 au autorizaţie pentru siguranţa la incendii

În învăţământul privat sunt 226 de şcoli în Capitală, dintre care 25 au autorizaţie de securitate la incendiu, 179 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar alte 22 nu necesită obţinerea autorizaţiei ISU.

În ceea ce priveşte situaţia şcolilor de la stat, din 403, cinci au autorizaţie de securitate la incendiu, 317 nu au autorizaţie ISU, iar 81 nu necesită obţinerea acestui document.

“La momentul de faţă, în vigoare este HG 571/2016, în care este prevăzută obligativitatea obţinerii autorizaţiei la incendiu pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de învăţământ, cu aria desfăşurată sau mai mare sau egală cu 150 mp”, se arată într-un comunicat de presă al ISUBIF.

Un incendiu a izbucnit, luni dimineaţă, la Şcoala nr 124, situată pe strada Mărgeanului nr. 10, în sectorul 5 al Capitalei. Flăcările au fost lichidate în totalitate de către echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov după 7 ore.

Unitatea de învăţământ nu are autorizaţie de securitate la incendiu, instituţia de învăţământ obţinând în 2001 un aviz ISU pentru lucrări de consolidare şi refuncţionalizare, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţilor, Iulian Cristache, a explicat, după incediul de la Şcoala 124, că societatea reacţionează doar în cazul unor situaţii neplăcute, precizând că şi părinţii ar trebui să se implice mai mult şi să “bată cu pumnul în masa autorităţilor”.

“Doamne fereşte dacă acei copii erau la şcoală, nu este prima dată când spunem. Ştiţi că am mai avut în Sectorul 5 cu şcoala căreia i-a căzut tavanul. Să ne amintim de Colectiv. Din păcate reacţionăm doar când se întâmplă lucruri foarte grave. În momentul în care eşti director şi ai în subordine sute de copii ai în responsabilitate viaţa lor”, a declarat, pentru MEDIAFAX , Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Primăria Sectorului 5 a anunţat că Şcoala 124 din Capitală, care a luat foc, luni de dimineaţă, era în curs de obţinere a autorizaţiei ISU, precizând că în unitatea de învăţământ erau montaţi senzorii de incendiu, dar şi uşi antifoc. Şcoala va intra în renovare după finalizarea anchetei.