Statele Unite nu trimit trupe terestre in Irak

Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Executivului american, Josh Earnest, ca urmare a intervenției americane aeriene împotriva pozițiilor jihadiste din nordul Irakului.

Întrebat despre motivele care l-au determinat pe Barack Obama să intervină în Irak, având în vedere că a decis să nu facă acest lucru în Siria, Earnest a răspuns că cele doua situații sunt sensibil diferite. El a subliniat că armata americană a răspuns la cererea guvernului irakian.

Două bombardiere americane au lansat ieri bombe de 250 kg asupra unei piese de artilerie mobilă a grupului terorsit Statul Islamic. Este pentru prima dată când Statele Unite se implică direct militar în Irak după retragerea trupelor lor la sfârșitul anului 2011.

Pe de altă parte, în această dimineață, avioane militare americane au paraşutat din nou alimente şi apă destinate refugiaţilor irakieni care fug de insurgenţii Statului Islamic, în nordul Irakului. Operaţiunea de lansare a alimentelor pentru refugiaţii irakieni a început în cursul nopţii de joi spre vineri.

Ofensiva jihadistă a început în urmă cu două luni, când sute de insurgenți care aparțin Statului Islamic în Irak şi Levant și beneficiază de sprijinul unor foști ofițeri ai lui Sadam Hussein au preluat controlul asupra celui de-al doilea oraş al ţării, Mosul, şi unei mari părţi din provincia sa.