Statele Unite ar putea inaspri programul Visa Waiver, din cauza riscurilor teroriste din Europa

Din programul Visa Waiver fac parte 38 de țări, dintre care 23 sunt din Uniunea Europeană, iar cetățenii acestora pot ajunge pe teritoriul american fără viză.

Mai mulți oficiali americani s-au arătat îngrijorați că extremiști ai grupării Stat Islamic pot călători peste ocean cu pașapoarte emise de țări din Uniunea Europeană, scrie EUObserver.

Îngrijorările oficialilor americani vin după atacurile teroriste din Belgia, Danemarca şi Franţa, dar şi în urma unor estimări care arată că aproximativ 5.000 de cetăţeni europeni au plecat să se alăture grupării Stat Islamic în Irak şi Siria.

Încă de luna trecută, senatoarea democrată Dianne Feinstein atrăgea atenția că programul Visa Waiver trebuie modificat, astfel încât să nu existe incidente similare și în America. Oficialul a adăugat că regimul de călătorie fără viză este ‘călcâiul lui Ahile pentru America’.

Acum, senatoarea pregăteşte un proiect de lege pentru a revizui programul. Și Departamentul american de Securitate Internă e de aceeași părere cu senatoarea. Un oficial a dat-o ca exemplu pe soția unuia dintre atacatorii de la Paris. Aceasta a profitat de libertatea de călătorie din Uniunea Europeană pentru a fugi din Franța în Spania, apoi în Siria.

Departamentul vrea ca Europa să înăsprească măsurile de securitate şi să consolideze verificările în spaţiul Schengen.

Singurele țări din Uniunea Europeană care nu fac parte din Visa Waiver sunt România, Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Polonia. Cetățenii celorlalte 23 de state membre pot merge în America fără viză, doar după ce completează chestionare online despre călătoria pe care vor să o facă peste ocean.