Confidenţialitate

Statele Unite apelează la rezervele de petrol pentru a liniști prețurile. Ar urma să elibereze cea mai mare cantitate din istorie

Casa Albă ar dori o scădere a prețului carburanților și măsura este pregătită în acest sens, potrivit unor surse oficiale citate de agenția Reuters. Ar fi a treia eliberare de petrol din rezerve, dar ar fi și cea mai importantă, c armă în lupta cu prețurile.

Sursele agenției Reuters au declarat că administrația lui Joe Biden ar intenționa să elibereze, din rezervele strategice, aproape 180 de milioane de barili de petrol

Informațiile apar în condițiile în care statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) se vor întâlni, vineri, pentru a decide să elibereze în mod coordonat petrol.

„Cantitatea (…) nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară”, a anunţat, joi, un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Noua Zeelandă.

În ultima jumătate de an, ar fi a treia oară când Statele Unite eliberează petrol din rezerve, dar ar fi cantiatea cea mai mare din istorie.

Luna aceasta, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a ajuns la 139 dolari, cel mai mare nivel din 2008 încoace. Joi, la tranzacţiile din Asia, cotația a fost în scădere, chiar sub 108 dolari.

Rusia se numără printre principalii producători de petrol, cu livrări de 10% din piaţa globală.

Se estimează că, odată aplicate sancțiuni la adresa Federației Ruse și dacă se va renunța la achizițiile din această țară, ar putea duce la o „lipsă” de 3 milioane de barili pe zi de petrol rusesc.

Foto: Shutterstock