Confidenţialitate

Statele UE ar putea să introducă încărcătorul universal, compatibil cu orice tip de telefon. Apple se opune acestei reglementări

Țările Uniunii Europene ar urma să ia o decizie, marți, în privința introducerii unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile, o idee care nemulțumește gigantul american Apple. O dezbatere pe această temă, şi cel mai probabil ultima, e programată marți; un semn că există dorinţa necesară pentru a se ajunge la un acord, scrie agenția de presă Reuters.

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor.

În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C.

Chestiunile care au mai rămas de soluţionat vizează extinderea ariei de acoperire a propunerii pentru a include şi laptop-urile, o solicitare importantă formulată de parlamentarii europeni care este posibil să aibă un impact asupra Samsung, Huawei şi altor producători de dispozitive.

În plus, parlamentarii europeni vor de asemenea să includă şi o prevedere referitoare la armonizarea sistemelor de încercare de tip wireless până în 2025, în timp ce ţările UE şi Comisia ar dori o perioadă mai lungă de tranziţie, din motive tehnice.

Ideea care vizează armonizarea încărcătoarelor pentru telefoane, tablete şi alte dispozitive mobile, lansată în 2009 de Comisia Europeană, s-a lovit până acum de reticenţa industriei, chiar dacă varietatea de încărcătoare disponibile s-a redus considerabil în ultimii 10 ani. De la aproximativ 30 în 2009, în prezent au rămas doar trei.

Grupul american Apple s-a opus în mod ferm oricărei reglementări europene, care ar “sufoca inovaţia în loc să o încurajeze şi ar afecta consumatorii din Europa şi economia în ansamblu”.

Foto: Shutterstock