Confidenţialitate

Starea de urgență în Franța prelungită cu trei luni

În urma atentatului de la Nisa, starea de urgență va fi prelungită în Franța cu încă 3 luni.

Acest lucru presupune suplimentarea forțelor de ordine care vor păzi granițele și teritoriul francez. Inclusiv rezerviștii vor fi mobilizați – a anunțat președintele Franței.

Francois Hollande va merge astăzi la Nisa,  alături de premierul Manuel Valls. Procurorul general al Franței a început deja ancheta în acest caz.

La o zi după atacul terorist de la Nisa, președintele Francois Hollande a convocat consiliul restrâns de apărare. Liderul de la Elysse a stabilit împreună cu premierul Manuel Valls, ministrul Apărării și șeful statului Major ce măsuri se impun în perioada următoare pentru a preveni atentatele teroriste.

Deocamdată, starea de urgență a fost prelungită cu încă 3 luni.

”Toată Franța este sub amenințarea terorismului islamist. În aceste condiții, trebuie să dăm dovadă de vigilență absolută. 

Am decis, la propunerea premierului și cu avizul miniștrilor Apărării și de Interne, să menționem cel mai ridicat nivel al operațiunii Santinela, cea care permite mobilizarea a 10 mii de militari, pe lîngă jandarmi și polițiști. Am decis de asemenea să fac apel la rezverva națională. Îi vom trimite peste tot unde avem nevoie de ei, în special pentru controlul frontierelor.

Am decis și că starea de urgență care urma să expire pe 26 iulie să fie prelungită cu 3 luni. Un proeict de lege va fi supus votului Parlamentului săptămâna viitoare.”, a declarat Francois Hollande.

Francois Hollande a spus că Franța își va intensifica acțiunile militare în Siria și Irak. Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă țara – a spus președintele francez, făcând referire le gruparea teroristă Stat Islamic.

La Nisa a fost creată o celulă de sprijin psihologic pentru rudele victimelor – a spus ministrul de interne, Bernard Cazneuve. El a precizat că ancheta ar urma să scoată la iveală și dacă autorul atacului – șoferul care a condus camionul – a avut sau nu complici.

Între timp, autoritățile au făcut apel la populație să doneze sânge pentru răniții internați în spital.