Confidenţialitate

R. MOLDOVA: Stare de urgență în sănătate publică, la Chișinău și în mai multe raioane

A fost decretată stare de urgență în sănătate publică în Chișinău și mai multe raioane ale Republicii Moldova, aflate sub „Cod Roșu”.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a luat decizia după ce situația epidemiologică s-a deteriorat. Au fost aprobate mai multe măsuri de desfășurare a alegerilor prezidențiale prevăzute pentru 1 noiembrie.

În Republica Moldova, “codul roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică. De la începutul lunii până acum, codul roșu a fost instituit în 26 de unități teritorial-administrative, inclusiv în capitala Chișinău şi municipiul Bălți.

Acum, codul a fost extins la 35 de raioane. Doar trei unități administrativ teritoriale: Hâncești, Leova şi Soroca rămân sub cod portocaliu de alertă.

Comisiile teritoriale au fost abilitate să ia măsuri în funcție de situația din teren și în conformitate cu planul național de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus.

Înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică referitoare la instituțiile de învățământ, spitale, serviciile publice, activitatea agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi decise împreună cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Republica Moldova a raportat până acum 62.600 de cazuri de infectare cu coronavirus, aproape 1500 de morți și peste 800 de pacienți în stare gravă.