Confidenţialitate

Stare de urgență în orașul israelian Lod, din cauza atacurilor extremiștilor palestinieni

A fost decretată stare de urgență în orașul israelian Lod, după distrugerile de azi noapte în urma confruntărilor între grupuri ale populației arabe și israelieni.

Bătăi în stradă și incendii au avut loc în mai multe orașe cu populație mixtă și au fost arestate peste 270 de persoane.

Președintele Israelului a comparat situația din orașul Lod cu pogromurile de care au fost vizați evreii.

Trei sinagogi, zeci de maşini şi numeroase buticuri au fost incendiate în orașul Lod, ceea ce l-a făcut pe primar să compare situaţia cu „Noaptea de cristal”– pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă din 9-10 noiembrie 1938.

Guvernul israelian a instituit starea de urgenţă în Lod, oraș învecinat cu aeroportul internaţional Ben Gurion, între Tel Aviv şi Ierusalim – unde mai înainte fuseseră desfăşurate unităţi ale poliţiei de frontieră.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a deplasat la faţa locului şi a promis restabilirea ordinii.

„Scene ale pogromului din Lod (unde locuieşte o importantă minoritate arabă) şi tulburări în toată ţara din partea unei mulţimi arabe avidă de sânge, de a răni persoane, de a distruge proprietăţi şi chiar de a ataca locuri sacre evreieşti sunt de neiertat”, a transmis președintele Israelului.

Noile violențe vin după ciocnirile din ultimele zile în Ierusalimul de Est şi îndeosebi pe Esplanada Moscheilor – conflicte amplificate după bombardamentele lansate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi armata israeliană.

Descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948, arabii israelieni constituie circa 20% din populaţia Israelului. Această comunitate se declară cu regularitate victima discriminării în raport cu majoritatea evreiască.

  • Iorgu Ianuși

Foto: Facebook, Premierul Israelului