Confidenţialitate

Stare de urgenţă în California după cel mai mare cutremur din ultimii 20 de ani

Guvernatorul, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență și a avertizat locuitorii să fie atenția la posibile noi cutremure.

Autoritățile au cerut, de-asemenea, o declarație a stării de urgență din partea președintelui, ceea ce ar debloca fondurile federale pentru susținerea comunităților afectate.

Între timp, continuă evaluarea daunelor provocate de cutremurul de sâmbătă cu magnitudinea de 7,1 grade și au fost emise avertismente legate de posibilitatea unor noi cutremure în regiune.

Experții au avertizat că teritoriul din sudul Californiei ar putea fi afectat de cutremure semnificative din nou în viitorul apropiat.

Există o șansă de 1 la 10 ca un alt cutremur cu magnitudinea de 7.0 să lovească zona în următoarea săptămână, iar în ceea ce privește probabilitatea ca un cutremur de 5.0 să lovească, aceasta se apropie de 100%, a afirmat seismologul Lucy Jones, de la Institutul de Tehnologie California.

Cele două cutremure recente au fost cele mai puternice din regiune, din anul 1994, când un cutremur de 6.7 a lovit valea San Fernando, cauzând 57 de morți și daune în valoare de miliarde de dolari.