Spitalul Marie Curie din Capitală are o nouă secţie de terapie intensivă

reportaj de Elena Tudor

În noua secţie de terapie intensivă pot fi trataţi 27 de bebeluşi, în timp ce în vechea secţie încăpeau doar 11 micuţi.

Secţia – care functionează într-o clădire nou-nouţă lipită de spitalul Marie Curie – a fost construită în 16 luni. Vorbim despre cea mai modernă sectie din sud-estul Europei, cu echipamente care le permit medicilor să acţioneze foarte repede in cazul nou-născutilor aflaţi în stare gravă.

Violeta Bobeică, una dintre asistentele care au grijă de bebeluşii trataţi la terapie intensivă spune că noua secţie i se pare că e un vis împlinit. Acum, nou-născuţii nu mai stau în acelaşi spaţiu. Cele 11 paturi din vechea secţie erau aranjate pe o suprafaţă de aproape 200 de metri.

Noua clădire – construită pe patru niveluri – are o suprafaţă totală de 1.600 de metri pătraţi. Fiecare bebeluş este tratat în câte o cameră separată, cu monitorizare individuală. Iar tehnologia folosită este de top.

De exemplu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă, doctorul Cătălin Cârstoveanu, spune că medicii folosesc acum o soluţie de telemedicină care permite transmiterea de imagini video şi date medicale în timp real. Astfel, soluţiile pentru tratarea micuţilor sunt găsite mai rapid.

Mare parte din bani au venit de la Fundaţia Vodafone – 1,4 milioane de euro. De asemenea, Asociaţia Inima Copiilor a contribuit cu peste 600.000 de euro, iar 150.000 de euro au venit din partea spitalului Marie Curie.

În noua secţie de terapie intensivă de la Marie Curie este, însă nevoie de personal care să aibă grijă de micuţi. Daniela Dudău, asistenta şefă a secţiei, spune că până acum s-au descurcat şi datorită voluntarilor – medici şi asistente – care au venit şi au muncit în spital, fără a fi plătiţi.

În jurul oamenilor de la Marie Curie sunt multi alţii care îi ajută. Tea Vasilescu este unul dintre ei. Lucrează la Asociaţia Inima Copiilor şi a găsit un mod aparte de a strânge bani pentru cauza nou-născuţilor. La începutul anului a lansat propria sa campanie, “Tea slăbeşte”. Şi a zis aşa: eu slăbesc, însă în schimbul kilogramelor pierdute, caut oameni care să doneze bani pentru Inima Copiilor. O găsiţi pe blogului ei – “Tea slăbeşte”, acolo veţi citi despre ce înseamnă să te hrăneşti sănătos şi să faci mişcare. Şi despre cum să fii căpos şi să te ţii de treabă.

Elena Tudor a fost la lansarea secției și a vorbit cu oamenii care lucrează acolo, medici, asistente, dar și cu cei care au ajutat la strângerea fondurilor pentru ridicarea clădirii.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/spitalul-marie-curie-din-capitala-are-o-noua-sectie-de-terapie-intensiva”]