Confidenţialitate

Spitalul Județean de Urgență Cluj: 2 bebeluși născuți prematur au murit în septembrie, dar nu din cauza infecțiilor nosocomiale | AUDIO

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Cluj susține că în luna septembrie, la secția de neonatologie, au murit doi copii nou-născuți prematur, dar că, în niciunul dintre dintre cazuri, decesul nu a survenit în urma unor infecții nosocomiale. Reprezentanții spitalului recunosc infectarea unuia dintre bebeluși, dar spun că moartea a survenit în urma unor complicații respiratorii severe manifestate imediat după naștere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultimele săptămâni, în spațiul public au apărut informații conform cărora în maternitățile din Cluj-Napoca au murit 4 nou-născuți în urma unor infectări intraspitalicești. Rezultatele unei anchete desfășurate însă de Ministerul Sănătății la spitalul clujean în perioada 13-14 octombrie, și comunicate în această dimineață, vin însă să infirme această situație.

Concret, în document se arată că este vorba de două decese raportate în cursul lunii trecute, primul într-un caz al unui copil născut la 31 de săptămâni ce prezenta grave probleme respiratorii, iar al doilea la un nou născut prematur provenit dintr-o sarcina gemelară urmare a unei fertilizări in vitro, care prezenta complicații datorate infecției mamei cu Covid-19, și aflată sub tratament și pentru alte afecțiuni.

În primul caz, testele au dovedit, într-adevăr, prezența bacteriei Serattia marcescens, dar, potrivit anchetei, nu infecția a dus la decesul bebelușului.

Oricum, societatea civilă din Cluj, prin Comunitatea Declic, organizează în această seară, de la ora 18:00, un protest în centrul orașului, unul care dorește să tragă un semnal de alarmă faţă de victimele pe care le fac infecţiile din spitale.

Vor fi aprinse 500 de lumânări care vor alcătui mesajul „Neam ucis de nosocomiale” şi va fi afișat un banner de mari dimensiuni pe care va scrie „Murim cu zile de la infecţiile intraspitaliceşti. Nu le mai ascundeţi!”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noi cazuri de infecții nosocomiale care ucid pacienți în spitale. Ciucă: Ministerul Sănătății să-mi prezinte situația concretă în țară | AUDIO