Confidenţialitate

Spitalul Filantropia din Craiova, amendat cu 25.000 de lei

Sancțiuni la Spitalul Municipal Filantropia din Craiova, unde doi pacienți au murit după efectuarea unor transfuzii sanguine.

Unitatea medicală a fost amendată cu 25.000 lei de Direcția de Sănătate Publică Dolj.

Direcția de Sănătate Publică Dolj a constatat mai multe nereguli la Spitalul Filantropia: transfuziile au fost efectuate după-amiaza și nu în prima parte a zilei și nu au fost făcute în prezența medicului curant, așa cum prevede protocolul spitalului.

La rândul lor, asistentele și medicul de gardă au fost sancționați cu câte 1.000 de lei.

Inspectorii DSP Dolj au verificat documentele și au constatat că pungile de sânge administrate pacienților coincid cu cele menționate în foaia de observație şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. În schimb, foaia de observație nu era completă.

Asistentele au omis să noteze ora când a fost început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă a mai fost transfuzat.

12 pacienți ai spitalului au fost supuși atunci unor transfuzii sanguine, șase dintre ei prezentând reacții adverse.

Ulterior doi dintre pacienți au murit după ce au făcut infarct miocardic și insuficiență respiratorie. Anchetatorii mai așteaptă acum și alte rezultate.

Și polițiștii craioveni vor audia mai multe cadre medicale ale Spitalului Filantropia. Până la finalizarea anchetei, transfuziile în spitalul municipal din Craiova au fost sistate în cazul pacienţilor cu boli cronice; medicii mai solicită sânge doar pentru urgențele majore.  Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și urmăreşte cazul de la spitalul Filantropia.