Confidenţialitate

Spitalul din Iași unde s-au refolosit stimulatoare cardiace de la cadavre, amendat anul trecut pentru dispozitive fără proveniență

Spitalul din Iași, unde s-au refolosit stimulatoare cardiace de la cadavre, a fost amendat anul trecut pentru dispozitive fără acte de proveniență. Sancțiunea a venit după un control al Agenției Medicamentului care a vizat inclusiv dispozitive cardiace.

Controlulul la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a fost făcut în septembrie anul trecut.  Și atunci au fost descoperite dispozitive medicale pentru care nu existau acte de proveniență.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Prisada, spune că Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor dă amenzi spitalelor în astfel de cazuri, însă amenzile nu sunt mari, din cauza limitărilor din legislație.

În plus, dispozitivele medicale nu sunt la fel de strict aprobate și reglementate precum medicamentele, la intrarea pe piața din România, spune Răzvan Prisada.

Reamintim că medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi, a fost pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.

El este arestat preventiv pentru 30 de zile în acest dosar.

Potrivit procurorilor, aproape 250 de pacienți ar fi primit dispozitive medicale cardiace refolosite în ultimii 5 ani.

Ei nu exclud posibile plăți informale de la pacienți în acest caz.

Sursa foto: Shuttestock

Citește și: Alte 3 persoane sunt urmărite penal în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre