Confidenţialitate

Spital oncologic pentru copii, construit de la zero, cu bani strânși din donații

În vreme ce statul nu face mare lucru pentru a avea grijă de sănătatea noastră, în Capitală, în curtea Spitalului Marie Curie, au început lucrările de construcție a primului spital de oncologie pediatrică din România. Este vorba despre un spital construit exclusiv din fonduri private – strânse prin donații de la firme, dar și de la oameni simpli. Copiii bolnavi de cancer vor putea fi tratați acolo din 2019. La final, construcția va fi donată statului.

Un spital oncologic pentru copii, construit de la zero, în curtea spitalului Marie Curie din Capitală. Nu vorbim despre un proiect al Ministerului Sănătății, ci despre un spital construit cu fonduri private – bani strânși din donații – companii și oameni simpli care au donat pentru a ajuta la construirea clinicii. Este mare nevoie de ea, având în vedere că la Spitalul Marie Curie, pentru copiii bolnavi de cancer există doar 31 de paturi.

Un reportaj de Elena Tudor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Băile sunt puține, două la număr, așa că cei mici și părinții lor – care îi însoțesc în spital în timpul tratamentelor grele – trebuie să stea la cozi pentru a merge la toaletă. Pe lângă asta, mai e și pericolul infecțiilor, iar pentru un copil bolnav de cancer, acest lucru poate face diferența între viață și moarte.

Proiectul aparține ONG-ului Dăruiește Viață, iar Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, împreună cu echipă lor sunt cele care se luptă să dea o șansă în plus copiilor bolnavi. “Vom fi permanent acolo, noi chiar ne dorim să fie un spital așa cum nu există și chiar vrem să dăm șanse acestor copii. În România, un copil din doi bolnavi de cancer moare, în timp ce în Europa, șansele lor sunt undeva pe la 80-90%”, spune Oana Gheorghiu.

Doctorul Cristian Scurtu, șeful secției de Oncopediatrie de la Marie Curie, spune că cea mai mare problemă este lipsa spațiului. „Este foarte greu, sunt și saloane în care stau și câte 3-4 copii. Și atunci, sigur, riscul de infecții este mai mare. Părinții dorm cu copiii. Sunt momente în care sunt mai mulți internați și atunci dorm pe un scaun, se ghemuiesc pe lângă copil și dorm lângă copil,”, afirmă doctorul Scurtu.

Gabriela Mavrodin, asistenta șefa de la Oncopediatrie vorbește și despre lupta personalului pentru viețile celor mici. „Sunt foarte multe colege care vin, vor să se angajeze aici. Am avut mai multe cazuri în care vin și spun că nu pot să reziste. Își dau demisia, nici nu au apucat să lucreze o săptămâna. Văd în ce condiții lucrăm, presiunea e foarte mare și pe personalul medical și pe cel auxiliar”.

Construcția viitorului spital costă 8 milioane de euro, iar până acum au fost strânși 4 milioane de euro. Prin urmare, ONG „Daruieste Viata” apelează la firmele care pot redirecționa, către ONG, 20% din impozitul pe profit. Însă, este ultimul Crăciun în care 80% dintre firme mai pot decide să redirectioneze 20% din impozitul pe profit. Modificarea adusă de Guvern Codului Fiscal, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, elimină posibilitatea de a redirecționa pană la 20% din impozitul pe profit la final de an, sub formă de sponsorizare, pentru peste 50.000 de companii, afectând, practic, 80% dintre companiile care pană acum puteau sprijini astfel de proiecte.

Astfel că firmele mai au la dispoziție câteva zile, până pe 31 decembrie, pentru a ajuta la construirea spitalului. Pe siteul Bursa de Fericire, pot fi găsite documentele care trebuie completate de firme. AICI găsiți linkul.

În plus, cu un SMS la 8844, cu textul SPITAL, pot fi donați câte 2 euro lunar pentru proiectul spitalului.