Spionati in propria casa

Mai multe familii – inclusiv din România – au ajuns să fie spionate online chiar prin intermediul propriilor camerelor de securitate pe care și le-au montat în locuințe ca să se ferească de hoți. Un site rusesc a difuzat astfel de imagini suprinse în locuințe, grădini, magazine și birouri din 250 de țări.

Din dorința de a avea o mai mare securitate, tot mai multe persoane și-au instalat acasă camere de supraveghere contectate la internet. Indiferent de locul unde se află, proprietarul poate vedea pe telefon ce se întâmplă în casa lui. ”Din păcate, mulți dintre ei au uitat să schimbe parola standard cu care aceste dispozitive vin din fabrică. Au riscat astfel ca imagini surprinse de camere în propria locuință să fie accesibile oricui’ – a explicat pentru BBC reprezentantul unei firme ce distribuie în Marea Britanie camere video fabricate în China.

Un site rusesc ce difuzează înregistrări surprinse de camere video conectate la internet a publicat astfel nu doar imagini surprinse pe stradă ci și înregistrări din casele oamenilor.

Cele mai multe astfel de imagini au fost surprinse în Statele Unite, Franța și Olanda, iar România este pe locul 32 cu 84 de astfel de camere. Cele mai multe camere ce figurează pe site-ul rusesc sunt din București, dar există și în Bacău și în comuna Daia din Giurgiu. Într-o imagine surprinsă într-o locuință din capitală, apare un tânăr la bucătărie, iar în alta un bărbat care lucrează la calculator. În Marea Britanie, au fost surprinși bebeluși în timp ce dormeau, dar au fost dezvăluite și înregistrări din grădini, locuințe, magazine, săli de sport și restaurante.