“Menajeria de sticlă”, cel mai bun spectacol la festivalul Undercloud 10

Produs de Teatrul Point și regizat de Alexandra Penciuc, spectacolul „Menajeria de sticlă”, a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol la ediția a 10-a a Festivalului internațional de teatru independent Undercloud.

Ediția aniversară s-a desfășurat între 22 și 31 august la ARCUB- GÂRBOVENI, cu sprijinul Primăriei București. La Gala de premiere de joi seara au fost acordate șapte premii la șapte categorii și cinci premii speciale.

În secțiunea Concurs au fost 16 producții realizate de către cei mai tineri și mai talentați artiști independenți.

Din juriul care a desemnat câștigătorii ediției au făcut parte regizorii de teatru Alexa Visarion şi Erwin Simsensohn, actorii Coca Bloos şi Cristi Iacob, scenografa Iuliana Vîlsan şi criticul de teatru Octavian Saiu.

Ana Ularu a primit premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din spectacolul „O intervenţie” (producţie a Teatrului ACT), iar Mihai Smarandache a fost desemnat cel mai bun actor pentru prestaţia sa din „Menajeria de sticlă”.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Iris Spiridon pentru spectacolul „Psycho”, producţie a Teatrului Apollo 111.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost împărţit între Daniel Chirilă pentru costumele din spectacolul „Înaintea erei noastre” (o producţie Frilensăr şi Teatrul LUNI de la Green Hours) şi Sabina şi Bianca Veşteman pentru decorul spectacolului „Psycho”.

Premiile juriului au fost acordate lui Paul Cimpoieru pentru one-man-show-ul „Homo Americanus” şi trupei Frilensăr pentru spectacolul „Înaintea erei noastre”, ambele co-produse împreună cu Teatrul LUNI de la Green Hours.

Pentru susţinerea mişcării teatrale independente, premiul „Under Any Cloud” i-a revenit Teatrului Metropolis şi echipei spectacolului „Efectul razelor gamma asupra crăitelor lunatice”, iar premiul Undercloud a fost decernat producţiei „BABEL” a Centrului Independent Coregrafic LINOTIP.

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Jaroslaw Fret, regizor şi director al Institutului Grotowski din Polonia şi scriitorul Pascal Bruckner, au primit Premiile de Excelenţă ale ediţiei aniversare a evenimentului.

Cea de-a X-a ediţie a reunit peste 200 de artişti, în peste 40 de spectacole, lecturi, conferinţe şi evenimente.

Cele mai noi şi incitante producţii din teatrul independent, spectacole de notorietate din teatrul românesc, dar şi spectacole independente din străinătate, au marcat ediţia aniversară.

Jaroslaw Fret, regizor şi directorul Institutului Grotowski, a deschis Festivalul cu a sa Ultima bandă a lui Krapp, (pentru că cererea de bilete a fost foarte mare, spectacolul a avut două reprezentaţii cu casa închisă), iar excentricul Romeo Castellucci a închis ediţia cu celebra sa producţie Iulius Caesar. Fragmente.

Compania israeliană de teatru-dans MASH a punctat esenţial în festival cu trei superbe spectacolele de dans, cu implicare în socialul contemporan: Ani-ma, Gravitas şi HA-E 4-2.

Scriitori francezi Pascal Bruckner şi Frederic Beigbeder au fost invitaţii de onoare ai ediţiei 2017.