Spectacole din Europa, Asia, S.U.A și Australia – prezentate la Teatrul „Nottara” în cadrul festivalului dedicat lui Shakespeare

Teatrul Nottara pregătește a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Fest(in) pe Bulevard”.  Începând cu acest an, echipa de organizatori de la „Nottara” colaborează cu unul dintre cele mai importante festivaluri din țară, „Festivalul Internațional Shakespeare”.

Astfel, „Fest(in) pe Bulevard” va găzdui spectacole de pe cinci continente, prezente în cadrul Festivalul Internațional Shakespeare – Planeta Shakespeare.

În acest fel, manifestarea bucureșteană va avea o nouă secțiune, care se va desfășura în perioada 27 aprilie – 6 mai, la Teatrul Nottara, și va fi organizată în parteneriat cu Teatrul Național Marin Sorescu și Fundația Shakespeare  din Craiova.

***

Secțiunea este deschisă de spectacolul Mult zgomot pentru nimic (Teatrul Nottara), în regia Dianei Lupescu, pe 27 aprilie, ora 19.00, Sala Horia Lovinescu.

„Mult zgomot pentru nimic este una dintre primele comedii ale lui Shakespeare; în poveste, oamenii iubesc, urăsc fără motiv, trădează, urzesc intrigi, leagă prietenii, totul într-o notă tonică, plină de prospeţime şi de neprevăzut. Oricum, împletitura dramaturgică are un fir poliţist, un fir tragic, un fir comic-popular, un fir comic-romantic, dar şi un fir al limbajului inteligent şi strălucitor, cu noduri făcute din calambururi şi jocuri de cuvinte, apărând o lucrătură densă, de viaţă palpitantă.” Diana Lupescu, regizor

Compania Flute Theatre din Stratford upon Avon, Marea Britanie, vine cu o abordare îndrăzneață, modernă și, în același timp, poetică a poveștii din A douăsprezecea noapte, în regia lui Kelly Hunter. Cu o scenografie minimalistă și cu o distribuție formată din șase actori, spectacolul îmbină muzica acustică și limbajul vorbit, explorând numeroasele fațete ale primei iubiri. „Povestea noastră vorbește despre nebunia iubirii și despre nevoia umană profundă de muzică, și, pe măsură ce poveștile de dragoste se conturează, o festă aparent nevinovată ia o turnură greșită rezultând într-o cădere tragică în dizgrație”, spun creatorii. Spectacolul este programat pe 28 aprilie, de la ora 19.00, la Sala George Constantin.

Caracterul universal al lui Shakespeare face ca poveștile sale să fie jucate în toate colțurile lumii și să poată fi adaptate oricărui spațiu și timp. Poate cea mai cunoscută poveste de dragoste din toate timpurile, Romeo și Julieta, ajunge din Coreea de Sud pe scena Teatrului Nottara, în regia lui Oh Tae Suk, producție a Mokwha Repertory Company din Seul, Coreea de Sud (29 aprilie, ora 19.00, Sala Horia Lovinescu). Spectacolul conține elemente de arte marțiale, dans, ritual și gest, iar actorii se adresează permanent publicului, niciodată unii celorlalți.

Singura companie de teatru independent din Africa de Sud, Abrahamse & Meyer Productions, va prezenta, pe 30 aprilie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, spectacolul Macbeth, în regia lui Fred Abrahamse, unul dintre cei mai cunoscuți regizori sud-africani. Abrahamse a mai fost invitat în România, tot în cadrul Festivalului Shakespeare, în 2014, cu spectacolul Tragedia lui Richard al III-lea, iar compania sa de teatru s-a remarcat pe plan internațional, în ultimii 12 ani, prin producții inovatoare, pe texte de William Shakespeare şi Tennessee Williams.

Din Sydney, Australia, Brett Brown îl va întruchipa pe Henric al V-lea, într-un one-man show semnat de Philip Parr, producție a companiei Parrabbola. Un spectacol actual, căci această poveste shakespeariană despre ascensiunea la putere, violență, camaraderie, responsabilitate se reflectă în situația politică haotică și imprevizibilă din prezent.                Henric al V-lea este programat pe 3 mai, de la ora 19.30, la Sala George Constantin. De neratat acest tur de forță impresionant al actorului Brett Brown, care a mai colaborat cu Royal Shakespeare, BBC și Opera din Australia.

„Planeta Shakespeare” se încheie cu Othello Remix de GQ şi JQ, producţie Q Brothers şi Chicago Shakespeare Theater, pe 6 mai, ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu. O adaptare pe ritmuri de hip-hop, Othello Remix, descris, în The Telegraph, drept un triumf total, aduce povestea lui Othello și a Desdemonei într-un cadru urban, în care personajele se lasă atrase de mirajul etern al Visului American. Spectacolul este câștigător al Premiului pentru Cele mai bune versuri şi Cel mai bun musical (MTM: Premiile Marii Britanii), la Festivalul Fringe de la Edinburgh, 2012.

_____________________________________________________________________________

Program B U C U R E Ş TI:

EUROPA

Vineri, 27 aprilie 2018, ora 19,00:

Teatrul Nottara, sala Horia Lovinescu

MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC

regia: Diana Lupescu

Producție a Teatrului Nottara din Bucureşti

 

Sâmbătă, 28 aprilie, ora 19,30:

Teatrul Nottara, sala George Constantin

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE

regia: Kelly Hunter

Producție a companiei Flute Theatre din Stratford upon Avon

 

ASIA

Duminică, 29 aprilie, ora 19,00:

Teatrul Nottara, sala Horia Lovinescu

ROMEO Ş JULIETA

regia: Oh Tae Suk

Producție a companiei MoKwa Repertory Company din Seoul

 

 

 

AFRICA

Luni, 30 aprilie 2018, ora 19,30:

Teatrul Nottara, sala George Constantin

MACBETH

regia: Fred Abrahamse

Producție a companiei AM Produtions din Cape Town

 

AUSTRALIA

Joi, 3 mai 2018, ora 19,30:

Teatrul Nottara, sala George Constantin

HENRIC V

regia: Philip Parr

recital al actorului Brett Brown din Sydney

 

AMERICA

Duminică, 6 mai 2018, ora 19,00:

Teatrul Nottara, sala Horia Lovinescu

OTHELLO REMIX

spectacol hip-hop, prezentat de Q Brothers şi Chicago Shakespeare Theater

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS