Confidenţialitate

Specialist pentru diversitate de la Comisia Europeană, șocat de mizeria și incendiile din Delta Dunării: „O realitate terifiantă” | AUDIO

Un specialist pentru diversitate, angajat al Comisiei Europene, este șocat de mizeria și incendiile văzute în România, inclusiv în Delta Dunării, teritoriu protejat UNESCO.

Grégoire Dubois a fost recent în țara noastră, într-o vizită privată și a povestit pe contul său de Linkedin că a plecat deprimat din România după ce a văzut „o realitate terifiantă” care îi amintește de distrugerile mediului care se întâmplă la scară largă și în alte zone ale Europei. Postarea are peste 17.000 de reacții și este documentată inclusiv cu fotografii în care se vad incendii și grămezi de gunoaie.

Europa FM a cerut un punct de vedere Ministerului Mediului și Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunarii, însă nu avem deocamdată un răspuns.

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că specialistul pentru diversitate, angajat al Comisiei Europene, are dreptate în ceea ce privește mizeria, iar Statul refuză să folosească pentru descoperirea incendierilor, ilegale, imagini satelitare de la NASA care sunt gratuite.

„Domnul Dubois face referire la un sistem satelitar pe care și eu l-am pus în evidență de mai multe ori – sistem satelitar al NASA care ne arată incendiile la nivel național. Și România este roșie pur și simplu de trei luni de zile. Acum lucrurile s-au mai oprit că a și plouat, iar eficiența acestor incendii este Delta Dunării. Delta Dunării arată fix ca Mariupolul în perioada bombardamentelor, fix ca acum!”, a spus Octavian Berceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fostul șef al Gărzii de Mediu spune că distrugerile din Deltă sunt catastrofice pentru fauna și flora protejate, iar pedepsirea braconierilor a devenit o chestiune politică.

„Braconieri care au nevoie de un luciu de apă pentru braconajul piscicol, braconieri care înțeleg că păsările din Deltă au venit să se cuibărească și au fost arse cuiburile cu această ocazie. Au aceeași nevoie ca și ei de pește și apare această concurență cu biodiversitatea. Sunt foarte multe cârdășii la nivel local și-n momentul în care este depistată persoana care a ars și instituțiile statului ar trebui să dea amenzi, nu se mai întâmplă nimic. Pentru că în momentul respectiv este suspendată subvenția agricolă șui primarul nu mai primește voturi”, a adăugat Berceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Citește și: Revine frunza Elenei Udrea ca brand turistic al României. Ministrul Turismului spune că logo-ul nu a fost folosit aproape deloc | AUDIO