Spania va majora TVA de la 18% la 21%

TVA redusă pentru unele produse şi servicii, va fi modificată de la 8% la 10%, în timp ce taxa pentru bunuri de strictă necesitate va fi menţinută la 4%.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy , a spus că această măsură – alături de reducerea unor cheltuieli – va aduce la bugetul de stat 65 de miliarde de euro în următorii doi ani.

În paralel, numărul de consilieri locali va fi redus cu 30 la sută, nu se mai acordă deduceri fiscale pentru cei care își cumpără case iar ajutoarele pentru șomaj vor fi reduse.

Planul de austeritate prevede și diminuarea numărului de companii publice. Unele bonusuri ale angajaţilor publici şi înalţilor funcţionari vor fi, de asemnea, scăzute și chiar anulate.

Premierul Mariano Rajoy a sugerat că angajaţii publici din Spania ar putea fi afectaţi de concedieri, având în vedere că, de la declanșarea crizei, numărul de angajați la stat a crescut cu 290.000 de persoane.

Noile măsuri de austeritate vin după ce liderii europeni au prelungit cu un an, în 2014, termenul până la care Spania trebuie să-şi coboare deficitul bugetar sub limita de 3%.

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au pus, luni, de acord: vor susține băncile spaniole, prin transferul unor fonduri de 30 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii iulie. Sistemului bancar spaniol a fost puternic lovit de prăbuşirea pieţei imobioliare locale.