Spania şi România, campioane la neregulile privind cheltuirea banilor europeni

Spania şi România sunt ţările din Uniunea Europeană cu cele mai multe nereguli legate de cheltuirea banilor europeni – arată cel mai recent raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Neregulile au fost constatate în special la fondurile regionale şi cele pentru agricultură. Însă, doar 36% dintre cazuri s-au finalizat cu anchetarea celor responsabili.

Raportul OLAF vizează perioada 2014 – 2018, perioadă în care în Spania au fost constatate aproape 11.000 de nereguli în gestionarea fondurilor de coeziune şi de politică agricolă comună.

La distanţă mare este urmată, însă, de România, unde numărul neregulilor este aproape jumătate din cel al Spaniei. Adică aproape 6.000.

La cealălalt pol se află Luxemburg – cu doar 2 situaţii în care s-au constatat probleme în cheltuirea banilor europeni, şi Cipru – cu 82 de cazuri.

Nereguli sunt însă, şi în ce priveşte resursele proprii ale blocului comunitar.

E vorba de taxe vamale, drepturi agricole şi cotaţia zahărului. Aici, Germania este pe primul loc, cu cele mai multe nereguli – aproape 10.000.

OLAF spune că dintre toate cazurile cercetate şi trimise instanţelor naţionale, doar 36% dintre ele s-au finalizat cu anchetarea celor responsabili. În 115 au existat acuzaţii, iar acuzaţiile au fost respinse în 203.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS