Spania plănuieşte să ceară ajutor financiar extern pentru recapitalizarea băncilor sale

Ministrul iberic al Economiei, Luis de Guindos, a confirmat posibilitatea acestui scenariu avansat intens în ultima perioadă.

Guvernul spaniol plănuieşte să ceară ajutor financiar de la Comisia Europeană pentru a recapitaliza băncile iberice aflate în dificultate, potrivit Reuters.

Ministrul iberic al Economiei, Luis de Guindos, a confirmat posibilitatea acestui scenariu avansat intens în ultima perioadă.

În opinia sa, o eventuală solicitare în acest sens nu ar face decât să demonstreze angajamentul Madridului faţă de stabilitatea zonei euro.

Oficialul a precizat că planul de susţinere a sectorului bancar nu presupune introducerea unoi noi măsuri de austeritate pentru populaţie.

Băncile spaniole ar avea nevoie de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru recapitalizare, reiese dintr-un raport al Fondului Monetar Internaţional.

Estimarea a rezultat din testele de rezistenţă efectuate de experţii FMI.

Instituţiile financiare iberice ar avea nevoie de mai multe fonduri pentru a face faţă unei eventuale noi deteriorări a economiei.

La finalul unei reuniuni, Eurogrupul a anunţat într-un comunicat că este pregătit să răspundă favorabil unei solicitării de ajutor din partea Spaniei şi să-i acorde un împrumut în valoarea de până la 100 de miliarde de euro.