Confidenţialitate

Spania: O altă abordare a violenței domestice: victimele au devenit supraviețuitoare

Și în Spania, violența domestică este o problema, chiar dacă acolo măcar există legi care protejează victimele și funcționează mai bine decât în România.

Însă, o abordare inedită a violenței domestice a reușit în Spania să schimbe viețile a 20.000 de femei abuzate de parteneri în ultimii 5 ani.

Anna Bella Estevez a avut curajul să povestească lumii întregi tragedia prin care a trecut și să nu mai pună eticheta de victime ale violenței, ci supraviețuitoare. Ideea sa s-ar putea implementa și în România.

Anna Bella Estevez, care a trăit 11 ani alături de soțul său agresor, a decis într-o noapte să plece de acasă cu cei 4 copii și să povestească tuturor despre coșmarul prin care a trecut.

Nu a vrut să își mai spună eticheta de victimă a violenței domestice, ci una de supraviețuitoare. A fost prima femeie în Spania care a vrut să își arate faza când a apărut la televizor, pentru a vorbi despre faptul că a fost abuzată de soț. Până atunci, în 2002, în Spania, mass – media le numea victime ale violenței domestice, chiar și pe cele care au reușit să fugă de acasă și să își refacă viața.

Ea explică la Europa FM că femeile abuzate sunt demoralizate atunci când în mass media apar doar cazurile de deces sau extrem de violente și nu le îndeamnă să rupă lanțul violenței, ba din contră, femeile să ascund de teamă.

„Mass-media arată doar consecințele fizice ale violenței domestice, faptul că femeile sunt ucise, dar nu se vorbeste nimic despre criminali, despre agresori. Abia acum se vorbește și despre ce pedepse primesc agresorii. În plus, în presa din Spania apar poveștile femeilor supraviețuitoare, care astfel le vor încuraja și pe altele să scape de violență. Când soțul meu mă lovea nu am vrut să mă identific cu o victimă. Cine vrea asta? Acum mergem in scoli și în companii mari, cu un mesaj pozitiv.” a povestit Ana Bella Estevez.

"

Anna Bella Estevez a creat o rețea de femei care să se ajute reciproc, să se sprijine efectiv când au nevoie de cineva lângă ele. Ea venit în România pentru a ajuta organizații de aici să încurajeze femeile să se elibereze singure de violența domestică.

„În aceasta retea le invatam cum să ajute alte femei, cum să le sprijine. De exemplu, azi noapte la 12 am primit un telefon de la un bărbat, un atată care mi-a spus că fiica sa a fost bătută de prietenul ei, și îi e frică să meargă singură la poliție. Tatăl ei locuiește în alt oraș și m-a rugat să  o ajut cumva pe fiica ei. Am căutat repede o supraviețuitoare a violenței, care locuia în același oraș, Malaga, și s-a dus în miezul nopții cu acea fată să depună plângere la poliție si a stat cu ea pana a venit tatal sau. Asta facem noi. Suntem prietene pentru că aceste femei. Nu au prieteni, fiind abuzate, cercul de prieteni se restrange incet incet de-a lungul anilor”, mai adaugă ea.

Anna Bella Estevez  subliniază că toate campaniile de informare ar trebui să arate și poveștile de succes ale celor care și-au schimbat viața pentru a le da curaj femeilor  abuzate.

În România, ea a fost adusă de Ashoka (cea mai mare organizatie globala de sustinere a inovatorilor sociali). Organizația selectează inovatori care schimba din radacini sisteme si tari in peste 90 de tari. Anna Bella Estevez  este acum  Ashoka Fellow pentru că a creat o rețea de peste 20.000 de femei supravietuitoare de violenta domestică.

Va ajuta la replicarea solutiei si in Romania prin Asociatia ALEG din Sibiu.

Anna Bella Estevez subliniază că problema violenței domestice este una publică, nu una privată. O femeie abuzată poate fi vânzătoarea care îți dă cafeaua dimineață, poate fi femeia care stă lângă tine în autobuz, poate fi avocat, doctor, inginer. Violența domestică nu ține cont de nimic, spune Anna Bella Estevez. Companiile trebuie educate să ajute femeile abuzate, să nu le mai ofere job-uri de jos, ci din contră, locuri de muncă care să le facă vizibile si să le redea demnitatea înapoi.

Citește și Campania Știrile Europa FM de constientizare a violenței domestice.