Confidenţialitate

Spania: Criza forței de muncă schimbă legislația privind angajarea imigranților, cu reguli mai simple de angajare pentru străini

Pe fondul penuriei de forţă de muncă în unele sectoare, Spania adoptă noi reguli privind angajarea imigranţilor. Statul iberic se confruntă cu o criză de personal în mai multe sectoare, printre care turismul şi agricultura, în pofida unei rate a şomajului ridicate, relatează agenția France Presse.

Imigranţii fără documente prezenţi pe teritoriul spaniol de cel puţin doi ani vor putea ocupa în mod legal un loc de muncă sau beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi.

Reforma simplifică, de asemenea, accesul pe piaţa de muncă spaniolă pentru studenţii străini, care vor fi autorizaţi să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe durata studiilor şi, ulterior, să se integreze pe piaţa muncii după formarea lor, fără obligativitatea de a fi trăit în prealabil 3 ani în Spania.

În plus, noile norme favorizează reunificarea familială şi acordarea de vize de muncă în sectoarele care se confruntă cu criză de forţă de muncă, procedurile administrative care trebuie îndeplinite urmând a fi simplificate şi uniformizate.

Toate aceste măsuri de reformă, aprobate de guvern, sunt menite să „încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură”, a dat asigurări ministrul spaniol al securităţii sociale.

Spania, care are o rată a şomajului de peste 13%, una dintre cele mai ridicate din zona euro, se confruntă de ani întregi cu o lipsă de forţă de muncă în anumite sectoare economice, precum HoReCa, agricultura, construcţiile sau transporturile.

Citește și: Italia pregăteşte un pachet de măsuri de 14 miliarde de euro care să atenueze impactul creșterii prețurilor

Foto: Shutterstock