Confidenţialitate

Spania ar putea deveni prima țară din Europa care acordă concediu menstrual | AUDIO

Spania poate deveni prima țară din Europa care acordă concediu menstrual. Deputații spanioli au adoptat un nou proiect de lege în acest sens. Totodată, documentul consolidează accesul la avort în spitalele publice, în special pentru adolescente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Durata concediului medical pe care medicii îl vor putea acorda femeilor care suferă dureri în perioada menstruației nu a fost specificată în proiectul de lege, deși inițial s-a vorbit de 3 zile. Rămâne, însă, la latitudinea medicilor de familie să stabilească numărul de zile, de la caz la caz.

Când acest proiect de lege va fi adoptat definitiv, Spania va deveni prima țară din Europa și una dintre puținele din lume care legiferează această măsură, după exemplul Japoniei, Indoneziei sau Zambiei.

Legislația aprobată prevede și un acces sporit la avort în spitalele publice, în condițiile în care mai puțin de 15% din avorturile efectuate în țară au loc în aceste instituții, în principal din cauza obiecțiilor de conștiință ale medicilor.

De asemenea, se va permite ca minorele să facă avorturi fără permisiunea părinților la 16 și 17 ani.
Acest proiect de lege mai prevede și consolidarea educației sexuale în școli, precum și distribuirea gratuită de contraceptive și produse de igienă menstruală în licee. Proiectul de lege trebuie, însă, să fie aprobat și de Senat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Scoția: Campanie cu produse de igienă intimă feminină, promovată de un bărbat. Val de indignare şi numeroase critici pe internet