Confidenţialitate

Spania a crescut vârsta de pensionare la 65 de ani și 10 luni și ar urma să ajungă la 67 de ani până în 2027

În Spania, vârsta de pensionare a ajuns la 65 de ani și 10 luni. Ar urma să crească la 67 de ani până în 2027. Parlamentul a votat modificările propuse de guvern, un angajament asumat de Spania pentru a primi sume importante prin Programul european de Redresare, ajutorul post-pandemie.

Cu tot mai mulți pensionari și cu persoane care să contribuie la buget în scădere, Spania ridică vârsta de pensionare la capătul unei dezbateri de patru luni în cadrul cabinetului socialist condus de Pedro Sanchez.

În pachetul de reformă, Guvernul a stabilit creșterea treptată a pragului de pensionare. Acum a ajuns la 65 de ani și 10 luni și va urca până la 67 de ani până în 2027.

Proiectul, introdus în Parlament în procedură de urgență, a trecut de Camera Inferioară cu 179 de voturi pentru și 104 împotrivă.

Prin aceste modificări sunt mărite contribuțiile pentru aproape 11 milioane de pensionari. O reformă asumată de Spania pentru a putea obține o tranșă importantă din planul european de redresare post-pandemie.

Guvernul de la Madrid ar urma să primească, drept urmare, 140 de miliarde de euro.

Spaniolii nu au protestat față de aceste schimbări, spre deosebire de francezi, care continuă manifestațiile după ce, în Hexagon, vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani.

Foto: Shutterstock

Citește și: Salariile nu vor mai fi secrete, potrivit unei măsuri adoptate de Parlamentul European