Confidenţialitate

Salariile nu vor mai fi secrete, potrivit unei măsuri adoptate de Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat măsuri obligatorii privind transparența și egalitatea salarială. Noua legislație va cere companiilor din Uniune să divulge angajaților informații utile pentru a compara salariile și a expune diferențele de salarizare dintre femei și bărbați.

Mai trebuie acordul Consiliului iar apoi noile reguli vor intra în vigoare la douăzeci de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Atunci când diferența e de cel putin 5 procente între salariile femeilor și bărbaților, companiile vor trebui să ia masuri și să reevalueze aceste plăți împreună cu reprezentanții angajaților lor, a decis Parlamentul European.

Comisarul european pentru egalitate Helena Dalli a subliniat că principiul egalității de remunerare este prevăzut în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Însă si acum, la nivel comunitar, femeile câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații care ocupă același loc de muncă.

Salariile nu vor mai fi secrete: angajatii vor avea dreptul la informații despre salariile din categoria lor de activitate profesională.

Pe de altă parte, statele membre vor trebui să instituie amenzi sufficient de aspre pentru angajatorii care încalcă aceste norme iar un angajat care a avut de suferit din această cauză va putea cere despăgubiri.

Citește și: După 10 pachete de sancțiuni, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde de euro din schimburile comerciale cu UE, arată o analiză Reuters