Confidenţialitate

Spania. 30 de grade Celsius la final de ianuarie 2024, cea mai ridicată temperatură pentru această perioadă de când se fac măsurători | AUDIO

Vreme de plajă în Spania unde ieri temperaturile au ajuns până la 30 de grade Celsius. Agenția de meteorologie spaniolă și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu temperaturile estivale. Au fost doborâte mai multe recorduri, după cele atinse în decembrie.

Spania a avut cea mai caldă zi de ianuarie de când se fac înregistrări, cu până la 30°C. În multe regiuni, oamenii s-au relaxat la plajă și au făcut și primele runde de înot din an. Au fost 29,5°C joi după-amiază în regiunea Valencia din estul ţării, 28,5°C în regiunea Murcia din sud-est şi 27,8°C în apropiere de Malaga.

Temperaturile „au atins sau au depăşit 20°C” în „aproape 400 de staţii” meteo, adică în aproape jumătate dintre ele,  anunță agenția METEO. Pe munți cândva acoperiți de zăpadă, acum aceasta lipsește.

Temperaturile ridicate sunt consecința unui puternic anticiclon deasupra Mediteranei

David Corell, cercetător la Universitatea din Valencia, declară pentru agenția France Presse, că acest val de căldură în plină iarnă, care afectează şi sud-estul Franţei, este provocat de prezenţa unui puternic anticiclon deasupra regiunii Mării Mediterane.

O situație anormală, notează și Maria Fraguel, profesoară de Geografie la Facultatea din Girona. Aceasta a declarat, pentru agenția DW, că fără zăpadă, fără ploi și cu temperaturi ridicate, zonele agricole vor avea din nou de suferit.

Mulți spanioli au trecut direct de la hainele de iarnă, la costumele de baie, notează, din presa din Franța.

Ţara iberică atinsese deja un record națioanal în decembrie, cu 29,9°C la Malaga.

Foto: Shutterstock