Spălatul mâinilor – un gest esenţial pentru o menţinerea sănătăţii

Spălatul pe mâini efectuat corect este un obicei util care se învaţă începând din copilărie ca apoi, folosit de-a lungul vieţii corespunzător, ne ajută să ne menţinem sănătoşi.

Ne întrebăm de multe ori ce putem face pentru a preveni apariția diverselor afecțiuni și cum să procedăm pentru a ne menține sănătoși zi de zi. Privind în special bolile infecțioase, un gest simplu de igienă este un puternic aliat al luptei împotriva microbilor – spălatul pe mâini.

Microorganismele supraviețuiesc în jurul nostru, orice suprafață putând fi contaminată.

Este esențial să ne curățăm mâinile înainte de a ne așeza la masă, după ce ne-am jucat cu animalul de companie, după ce am folosit toaleta sau după ce am intrat în contact cu o persoană bolanvă.

O atenție deosebită trebuie să o acorde și cei care iau medicamente. Asigurați-vă că aveți mâinile curate înainte de a vă pregăti medicația.

Specialiștii recomandă ca spălatul pe mâini să dureze cel puțin 20 de secunde. Folosiți săpun și apă călduță deoarece apa fierbinte provoacă iritații ale pielii. Nu uitați de partea exterioară a mâinilor, de spațiile dintre degete și de unghii, unde bacteriile se pot depozita cu ușurință.

Gelurile pentru igiena mâinii și șervețelele umede care conțin alcool sunt utile atunci când nu avem o sursă de apă, dar nu trebuie să înlocuiască spălatul pe mâini.

Mâinile curate ne protejează atât pe noi, cât și pe cei din jur de răceală și gripă. Este important să folosim apa și săpunul pentru îndepărtarea microbilor de pe mâini după ce strănutăm, tușim sau după ce folosim șervețelul pentru a ne sufla nasul.