Soţia lui John Lennon, Yoko Ono, a deschis prima expoziţie solo în Beijing, China

Artista, văduva celebrului John Lennon, Yoko Ono, a expus la Beijing, în capitala Chinei, o varietate de lucrări din îndelungata sa carieră artistică. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 15 noiembrie  2015 – 3 iulie 2016.

Sunt prezentate, în special, opere din perioada anilor `60 şi `70 ce aparţin curentului Fluxus. Yoko Ono este adepta curentului de artă contemporană Fluxus care se caracterizează prin integrarea publicul în creaţia artistică pentru a suprima barierele dintre artă şi viaţă. Fluxus a fost creat de mentorul artistei, compozitorul şi artistul plastic John Cage.

Una dintre piesele expuse la această expoziţie este “Ceiling Painting (YES Painting)”. Această lucrare a întărit relaţia dintre ea şi John Lennon, cu o zi înainte de a deshide expoziţia “Unfinished Paintings And Objects”, la Londra, în 1966.

“Este o altă piesă care m-a determinat să fiu de partea artistei: o scară care ducea către o pictură atârnată de tavan. Arăta ca o pânză goală cu un lanţ de care era agăţată o lupă. Era aproape de uşa de intrare. M-am urcat pe scară şi am citit prin lupă: Da. […] M-am simţit uşurat. Este o mare uşurare când te urci pe scară, te uiţi prin lupă şi nu scrie Nu […] ori altceva, ci scrie Da.”, a spus John Lennon despre opera lui Yoko.

ceiling painting yoko ono
Yoko Ono, „Ceiling Painting (YES Painting)”, 1966
© Graham Keen

John Lennon a descris-o pe soţia sa ca fiind “cea mai celerbră dintre artiştii necunoscuţi”.

Este apreciată peste tot în lume pentru operele sale prin care reuşeşte să creeze o legătură mentală şi fizică între ea şi public.

Încă de la debutul ei, Yoko Ono a încercat să descompună arta aşa cum era ea concepută în epocă în muzee, să o pună permanent sub semnul întrebării, să militeze pentru pace şi pentru egalitatea între sexe, adeseori prin intermediul prestaţiilor sale artistice.

Yoko, în vârstă de 82 de ani, activează în multe domenii ale artei. Este o pictoriţă apreciată, printre operele sale numărându-se, de exemplu, picturi pe vitralii transparente. Scrie poezii în care invocă adesea elementele naturale, pământ, apă, foc şi aer, iar în urmă cu trei ani, artista s-a lansat şi în lumea modei.