Sorin Pâslaru: ”Trebuie să trecem la euro” – AUDIO

România este una dintre țările UE care și-au anunțat clar intenția de a adopta euro, dar drumul spre moneda unică e marcat de dificultăți interne majore.

Liderii de la București au declarat, în repetate rânduri, că e nevoie ca economia autohtonă să poată face față standardelor din zona euro.

Acum, Comisia Europeană are un nou instrument care să ajute statele membre UE care vor să intre în zona euro.

Acesta se numește ”Euro-accession instrument” și va oferi statelor interesate asistență tehnică și financiară.

”Putem trece la euro. Trebuie deschisă negocierea pentru euro ca să facem parte dintr-o zonă de securitate economică”, consideră Sorin Pâslaru, redactorul-șef de la Ziarul Financiar, într-o declarație la Europa FM.

Dacă nu s-ar crea condițiile necesare, economia României ar pierde masiv din competitivitate odata ce ar renunța la leu în favoarea euro.

Așadar, a sporit brusc interesul în Răsăritul Europei la Bruxelles?

Sorin Pâslaru a declarat, pe Drum cu Prioritate, că „noi jucăm o carte bună, în care nu suntem așa vocali. Dar să vedem și ce câștigăm din asta pentru că e evident că în momentul în care ei au pierdut Marea Britanie … au un interes mare pentru România.”

„În mometul în care ne-am extins cu euro, avem un traseu consolidat. Vin fondurile de pensii din Occident, fondurile de pensii americane și bursa trece la statutul de piața emergentă”, consideră acesta. În opinia lui, ”trebuie să trecem la euro. Noi de 3 ani respectăm Tratatul de la Maastricht, toate criteriile de la Maastricht, inflație, datorie publică deficit bugetar”.

Interviul integral poate fi ascultat mai jos:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS