Confidenţialitate

Sorin Ioniță, consultant al Consiliului Europei, despre protestele recente: Ce se întâmplă este din garderoba fascismului clasic

Sorin Ioniță, consultant al Consiliului Europei spune, la Europa FM, că unul dintre motivele ieșirilor în stradă în ultimele trei zile este frustrarea legată de permanentizarea restricțiilor, iar o soluție ar fi ca Guvernul să fie și mai transparent de acum încolo.

Totuși, spune Sorin Ioniță, oamenii au nevoie să știe în primul rând, care este termenul până la care trebuie să accepte starea de alertă:

„Ele nu sunt numai pentru că cetățenii vor o informație pe care nu o au, cetățenii au o nevoie psihologică să le dea cineva asigurări că se termină pandemia și anume la data de, ăsta este feelingul. Dovada că e așa este că în Europa avem guverne care comunică bine, care comunică mai prostișor, ca al nostru. Și acolo unde comunică bine și guvernarea este foarte deschisă, ca în țările scandinave, tot ai proteste de stradă, cum ar fi în Suedia, cum au dat-o și ei în bară cu gestionarea pandemiei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ceea ce privește implicarea liderilor partidului AUR în proteste, Sorin Ioniță le atrage atenția acestora că pot scăpa mulțimile de sub control. Iar consecințele pot fi rele și imprevizibile, spune Sorin Ioniță, de la Expert Forum:

„Ce e îngrijorător e că nici măcar liderii AUR, care au fost în fruntea unor demonstrații, când se rostogolesc asemenea chestie la vale, nici măcar ei n-o s-o poată controla, la un moment dat. Când pornești resentimentul social, când devine principalul motor al revendicărilor, când frustrările astea difuze, care se sparg în tot felul de lozinci, care par aberante, dar nu sunt, cum s-a strigat la Pitești să <<iasă ungurii din țară>>, e un clișeu dea anii ’90, pe care unii îl ventilează așa, doar să semnalizeze că sunt foarte nemulțumiți și este inacceptabil.”

Consultant al Consiliului Europei, Sorin Ioniță spune că Guvernul trebuie să fie extrem de atent la elementele de fascism care au marcat protestele din ultimele trei zile. Este vorba despre lozinci xenofobe strigate în fața casei primarului Timișoarei și de scandări împotriva șefului departamentului pentru Situații de Urgență:

„Ceea ce se întâmplă este din garderoba de stradă a fascismului clasic, dar sunt mici elemente deocamdată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.