Sorin Ducaru: NATO nu a luat inca o decizie privind suplimentarea trupelor in Romania

Aflat într-o vizită oficială în România, Sorin Ducaru, asistentul secretarului genenal al Alianţei Nord-Atlantice, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Europa FM.

Vizitele liderilor NATO şi ai SUA în ţara noastră ar trebui să ne bucure pentru că ele dovedesc că România este sprijinită de partenerii săi, declară în exclusivitate pentru Europa FM, Sorin Ducaru, asistentul secretarului genenal al Alianţei Nord-Atlantice.

Șef al Diviziei pentru noile riscuri de securitate din cadrul NATO, Sorin Ducaru a făcut parte din delegaţia şefului Alianţei care s-a întâlnit vineri la Bucureşti cu liderii români. Sorin Ducaru spune că pe lângă subiectul Ucraina, cele două părţi au discutat şi despre menţinerea unui număr de militari români în Afganistan, chiar şi după retragerea majorităţii soldaţilor.

Pe de altă parte, în interviul acordat în exclusivitate Europa Fm, șeful Diviziei pentru noile riscuri de securitate din cadrul Alianței Nord-Atlantice a povestit că sistemele deschise ale NATO sunt atacate cibernetic tot timpul.

Ultimul atac important a avut loc cu o noapte înainte de referendumul din martie din Crimeea şi a dus la blocarea temporară a site-ului NATO.

Sorin Ducaru spune însă că niciodată hackerii nu au ajuns la informaţii clasificate care se află în sisteme închise, neconectate la internet.

În interviul acordat Ancăi Grădinaru, asistentul secretarului genenal al Alianţei Nord-Atlantice a vorbit şi despre posibilitatea întreruperii furnizării de gaze de către Rusia prin Ucraina.

Sorin Ducaru crede că indiferent de modul în care se va sfârşi această criză, atât Ucraina cât şi ţările membre ale Uniunii Europene ar putea rezista cel puţin câteva luni şi fără gazul din Rusia tocmai pentru că şi-au făcut rezerve.

Cât priveşte posibilitatea sporirii numărului de militari NATO care să staţioneze în România, Sorin Ducaru spune că Alianţa Nord Atlentică nu a luat încă o decizie.

Interviul integral acordat Ancăi Grădinaru de asistentul secretarului genenal al Alianţei Nord Atlantice la Bucureşti, Sorin Ducaru, îl veţi putea asculta din această după amiaza pe site-ul www.interviuri.europafm.ro