Confidenţialitate

Ministrul Cîmpeanu vrea teste de salivă în școli, după ce părinții elevilor s-au plâns de cele rapide

Testele de salivă pentru depistarea infecției cu coronavirus vor fi introduse în școli, după ce Ministerul Sănătății va aproba achiziția acestora, spune ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a participat joi la o dezbatere a organizației Salvați Copiii despre orele de educație remedială:

„Testele non-invazive, pe bază de salivă, care se utilizează în multe școli europene ar putea fi o soluție. Nu necesită personal medical, ele pot fi auto-administrate. Pe de altă parte, sunt absolut convins, din discuțiile directe cupărinți, că ar fi mai ușor de acceptat, și-ar da mai ușor acceptul, care este, conform legii, obligatoriu, pentru testarea copiilor. E un lucru care, îmi place să cred, se va face cât mai rapid, prin decizii ale Ministerului Sănătății, pentru achiziția de teste de acest gen.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației a spus că, până acum, în școli, au fost utilizate foarte puține teste rapide pentru depistarea coronavirusului:

„Din 1.150.000 de teste antigen rapide, distribuite pentru testarea elevilor și angajaților din învățământ, se folosiseră sub 5.000, deci un lucru mai mult decât îngrijorător. Au fost considerate de mulți părinți ca având un caracter invaziv, mai ales de părinții celor mici.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cadrul evenimentului organizat de Salvați Copiii s-a vorbit și despre simulările examenelor naționale, puse sub semnul întrebării în localitățile unde rata de infectare depășește 6 cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori.

Pentru organizarea acestora, e nevoie de implicarea inspectoratelor școlare, spune secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a subliniat că e important ca examenele și simulările să aibă loc cu prezența elevilor în clase:

„De luni încolo, simulările se vor ține în toate localitățile până în 6. Dacă o localitate iese din această rată, să se poată organiza simulări prin implicarea inspectoratelor școlare. (…) Simulări la nivel local sau județean s-au dat întotdeauna, nu trebuie să fie o problemă pentru inspectoratul școlar să elaboreze subiecte. Nu putem discuta la acest moment de examene sau simulări în sistem online.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luni, vor începe simulările pentru examenul de Bacalaureat. Liceenii din anii terminali vor da prima probă la Limba și literatura română.

După o săptămână, va începe și simularea evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a.