Confidenţialitate

Sorin Cîmpeanu: În România se vor construi cel puțin 10 campusuri pentru învățământ dual | AUDIO

Dacă Comisia Europeană va aproba planul de reziliență și redresare economică a României, în țară se vor construi cel puțin 10 campusuri pentru învățământul dual.

Este vorba despre pregărirea practică și teoretică în școli de meserii, în care elevii privesc burse de la firme private care apoi îi recrutează.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că cele 10 campusuri trebuie dezvoltate obligatoriu, în parteneriat cu câte o universitate, pentru ca elevii să poată avea acces apoi, mai ușor, la educație superioară.

”Cei tineri care vin în învățământul dual să știe că vor avea șansa, pe modelul german, să își continue studiile în anumite domenii și la nivel universitar. Atunci când statul va investi 338 de milioane de euro în aceste campusuri – 10 campusuri sunt în momentul de față în negociere cu Comisia – îndrăznesc să îmi manifest optimismul, deși negocierile nu sunt încheiate, că această parte va rămâne”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, ministrul Educației le cere școlilor profesionale să fie mai deschise în a accepta instructori din zona privată:

”Este vorba de dotarea a aproape 1.000 de ateliere. Acele ateliere vor putea să dispună de simulatoare și de mijloace de pregătire conforme cu ceea ce există în acest moment, în lume. Dar ele trebuie să fie utilizate. Nu avem instructori, profesori, capabili să utilizeze aceste resurse tehnologice avansate pe care noi dorim să le punem la dispoziția învățământului profesional. Agenții economici au disponibilitatea să ofere resursă umană care să susțină cadre didactice în școli. Nu întotdeauna aceste persoane au acces în școală pentru că accesul este mai restrictiv decât ar trebui să fie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, directorul  general al Camerei de Comerț Româno Germane,  Sebastian Metz, a explicat astăzi că firmele din România sunt reticente în a investi în pregătirea viitorilor angajați.

Firmele germane care activează în România sunt printre cele care s-au implicat cel mai mult în dezvoltarea școlilor duale de la noi.